Waterpijp handleiding, Waterpijp tips

Hoe maak ik mijn waterpijp schoon?

Waterpijp onderhoud

Hoe onderhoud ik mijn waterpijp?

Shisha onderhoud

In een van onze voorgaande blogs staat een stappenplan “hoe zet ik een shisha in 5 stappen“. In deze blog geven wij jou een set aan tips mee met betrekking tot waterpijp onderhoud, de beste manier om een shisha te wassen. Voordat je verder leest is het belangrijk om de volgende waterpijp benodigdheden in huis hebt voor het schoonmaken van je shisha. Wat heb ik nodig voor het schoonmaken van mijn waterpijp?

Stap 1. Maak de waterpijp schoon met de bijgeleverde schoonmaakborstel

Shisha middenstuk wassen

Tegenwoordig worden bij de meeste waterpijpen standaard shisha schoonmaakborstels bijgeleverd. Bij merken zoals Amy Deluxe en Al Fakher is dit standaard inbegrepen. De schoonmaakborstels gebruik je om de schacht (zie onderstaande afbeelding) van een waterpijp schoon te maken. De dunne haartjes van de borstels zullen ervoor zorgen dat je alles wat erin is blijven zitten eruit komt. Ons advies is om water en citroensap te gebruiken bij het schoonmaken van de schacht. Gebruik absoluut geen zeep of andere chemische middelen, dit kan negatieve invloed hebben op je aanstaande rookervaring.

Citroensap kan alle bacteriën verwijderen uit de schacht op natuurlijke wijze, hierdoor houdt jij jouw waterpijp fris en schoon. Schrob herhaaldelijk voor ongeveer 3 minuten met de borstels door de schacht. Maak buigende bewegingen met de elastische borstels om ook de in- en uiteinde van de schacht schoon te maken. Neem vooral je tijd om dit onderdeel grondig schoon te maken. Enkele minuten investeren per schoonmaakbeurt kan de kwaliteit van jouw shisha op lange termijn waarborgen.

Waterpijp onderdelen

Stap 2. Maak het kopje en de kolenschaal van de waterpijp schoon

Shisha waterpijp kopje en kolenschaal schoonmaken

De schacht is inmiddels spik-en-span schoon gemaakt. Inmiddels is het tijd voor de volgende stap, het schoonmaken van de overige onderelen. We beginnen met de tabakskop. De tabakskop heeft in principe geen hoger wiskunde nodig om deze schoon te maken. Je verwijdert de shisha smaak, fruittabak of waterpijp steentjes uit de waterpijp tabakskop. De waterpijp tabakskop spoel je af met lauw water. Als er resten van de tabak blijven vasthaken verwijder je deze met een schuurspons. Vervolgens laat je de kop drogen en is die weer klaar voor gebruik.

De kolenmand kan simpelweg afgespoeld worden met water, meer is niet nodig. De kolenschaal heeft wel een aparte behandeling nodig. Eerst spoel je de kolenschaal af met water. Vervolgens dien je hier ook citroensap of azijn aan toe om ervoor te zorgen dat er geen nare geur in blijft hangen.

Stap 3. Maak de vaas en de slag van de waterpijp schoon

Shisha slang en vaas schoonmaken

Bij het schoonmaken van de vaas moet je opletten om lauw water te gebruiken. Het afwisselen tussen koud en warm water kan schade aan de glazen vaas opleveren. Het schoonmaken van de slang is afhankelijk van het materiaal. Heb jij een Khalil Mamoon waterpijp met een katoenen slang? Dan adviseren wij jou om deze niet te spoelen of wassen. De slang kan hierdoor uit elkaar vallen. Gebruik een pomp of luchtblazer om de slang te reinigen bij een katoenen waterpijp slang. Een rubberen slang, zoals bij de meeste Amy Deluxe waterpijpen kun je spoelen met water en citroensap van tijd tot tijd. Dit is niet vereist na elke rook sessie.

Goedkope waterpijp

Goedkope shisha met makkelijke onderhoud

Heb jij nog geen shisha en overweeg je er een te kopen? Wil jij een goedkope shisha die makkelijk schoon te maken is? Dan adviseren wij jou om voor de Dum Weird Box te kiezen. DUM is een vrij nieuw merk op de waterpijp markt. Ze onderscheiden zichzelf met unieke vormen en viguren van waterpijpen. Zo verklapt de naam van de Dum Weird Box al hoe die eruit ziet. Deze shisha heeft een horizontale vaas, waar van de bovenkant de shisha tabakskop wordt aangebracht en van de zijkant van de waterpijp. De shisha slang wordt aangebracht vanaf de zijkant van de waterpijp vaas.

Dum – Weird Box

De Dum Weird Box kan sterk aanbevolen worden voor starters. Er is vrijwel geen andere shisha die zo gemakkelijk is in onderhoud als de Dum Weird Box. Het nadeel van deze waterpijp is dat de vaas van acryl plastic materiaal gemaakt is in plaats van traditioneel glas. Dit nadeel ontneemt niet dat de waterpijp van Excellente A-klasse kwaliteit is. Je kunt maximaal een slang aansluiten op deze waterpijp. De herkomst van deze shisha is uit Duitsland. De prijs kwaliteit verhouding van de waterpijp staat goed in balans. Deze waterpijp wordt verkocht voor €49.95. Ook bij Hookah Supply is deze waterpijp uiteraard beschikbaar. Klik op de afbeelding hierboven om op de productpagina uit te komen. Het kan zijn dat de levertijden van deze waterpijp vertraagd zijn door de hoeveelheid bestellingen die wij voor deze waterpijp ontvangen. Het is op dit moment een van de populairste waterpijpen op de markt en in onze showroom.

Hoe maak jij jouw waterpijp schoon? Heb jij nog vragen over het onderhouden van een waterpijp? Zou jij graag een blog over een bepaald onderwerp terug willen zien? Laat het ons weten in de reacties hieronder of geef het door via ons contact formulier.

Waterpijp online

Laat experts van Hookah Supply helpen bij het onderhouden van jouw waterpijp!