Waterpijp handleiding, Waterpijp tips

Hoe werkt een waterpijp?

hoe werkt een waterpijp

Hoe werkt een waterpijp?

Een waterpijp wordt ook wel shisha of hookah genoemd. De meeste jongeren noemen het shisha en hookah wordt vooral internationaal gebruikt. Het komt oorspronkelijk uit India en is daarna via Iran naar het Midden-Oosten gegaan en is nu ook heel bekend in het westen. Maar hoe werkt een waterpijp eigenlijk? 

De onderdelen van een waterpijp

Een vaas
– Een schacht
– Waterpijpslang
Het kopje
– Houtskoolplaatje

De waterpijp bestaat uit 5 verschillende onderdelen doe elk een eigen functie hebben. De vaas is het onderste gedeelte van de waterpijp, daar zit het water in. De schacht is het metalen middelstuk van de waterpijp die alle onderdelen aan elkaar verbindt. Ook zit er aan de schacht een stukje waaraan de waterpijpslang zit. Daarmee inhaleer je de rook. Het kopje is het bovenste gedeelte van de waterpijp en daarin doe je de shishasmaak. Het houtskoolbakje vangt alle overtollige as op.

In de vaas zit dus water die de rook filtert en in het kopje van de waterpijp wordt de smaak gedaan. Als de smaak in de tabakskop is toegevoegd, worden de kooltjes verhit. Verwarmen kan je doen met een kolenbrander, maar je kunt de kooltjes ook aansteken. Tijdens het verhitten van de kooltjes moet er aluminiumfolie over het kopje zitten waarin gaatjes geprikt zijn. Zo wordt de smaak verhit en komt de smaak ook daadwerkelijk vrij. Het houtskoolplaatje onder de tabakskop zorgt dat overtollig as wordt opgevangen en kun je ook gebruiken om nieuwe kooltjes op te leggen. De waterpijpslang zit gekoppeld aan de schacht. Elke waterpijp heeft zijn eigen unieke schacht wat een waterpijp bijzonder maakt. Door aan de waterpijpslang te hijsen wordt door de zuigkracht het waterdamp dat in de vaas hangt opgezogen in de slang geleid en uiteindelijk wordt de rook uitgeblazen. Een waterpijpsessie duurt ongeveer 20-60 minuten.

Waterpijp tabak

Er zijn verschillende soorten waterpijp tabak. Vroeger werd er daadwerkelijk tabak gebruikt tijdens het waterpijp roken, maar deze tabak had geen smaak en zorgde voor irritaties in de keel. Sinds 1990 was er tabak met smaak en deze tabak was ook veel lichter voor de keel. Deze tabak werd ook in cafés en shisha lounges gebruikt. Sinds 2022 is het gebruik van tabak in lounges verboden en worden er steam stones en cremes gebruikt in plaats van tabak. Het gebruik van steam stones en cremes is hierdoor ook voor thuisgebruik nog populairder geworden. 

Shishakooltjes

Er zijn verschillende soorten kolen die gebruikt kunnen worden voor het aanzetten van de waterpijp, maar brengt het ook verschil in jouw ervaring? Wat is handig om te gebruiken en hoe veel? Er zijn 2 verschillende soorten kolen. Natuurlijke kolen dat zijn de vierkante en de platte/ronde kolen, die zijn makkelijk aan te maken. Gemiddeld worden er 3 kooltjes gebruikt voor 1 waterpijpsessie. 

Eerste waterpijp kopen?

Laat experts van Hookah Supply helpen bij jouw zoektocht om een waterpijp te kopen!