Waterpijp kopen, Waterpijp tips

Wat is shisha, waterpijp en hookah?

hookah waterpijp shisha

Onze webshop staat natuurlijk vol met alles wat je nodig hebt voor de ultieme waterpijp ervaring. Maar weet jij precies wat een waterpijp, shisha en hookah is? In deze blog nemen wij je mee in de wereld van het waterpijp roken, welke benamingen er allemaal zijn en wat je er precies mee kunt. Met deze informatie kun je een goede keuze maken uit ons ruime assortiment met waterpijpen en benodigdheden zoals waterpijpslangen, kooltjes, tabakskoppen, mondstukjes en overige accessoires

Wat is een waterpijp, hookah of shisha?

Allereerst is het goed om duidelijk te hebben dat een waterpijp, hookah en shisha allemaal hetzelfde is. Het enige verschil is de benaming. Het is een apparaat dat ontworpen voor het roken van gearomatiseerd tabak. In Nederland wordt het vaak een waterpijp genoemd, omdat de vaas (een van de onderdelen van de waterpijp) is gevuld met water. Er zijn meerdere soorten en verschillende rookwaren die in een waterpijp worden gebruikt. Deze zogenoemde shisha smaakjes zijn er in steam stones en cremes. Door de ruime geschiedenis van de waterpijp en omdat er over de hele wereld gebruik van gemaakt wordt, zijn er veel verschillende soorten waterpijpen. 

Waar komt het vandaan?

De waterpijp komt oorspronkelijk uit India en is via Iran verspreid naar het Midden-Oosten. De tabak die in eerste instantie werd gebruikt, was zonder smaak en zorgde voor keelirritaties. In 1990 kwam er tabak met smaak en deze was ook lichter op je keel. Vanaf toen werd het ook in cafés en shisha lounges gebruikt. Sinds 2022 is het gebruik van waterpijp tabak in lounges verboden. Het gebruik van steam stones is hierdoor nog populairder geworden. 

De onderdelen van een waterpijp

Een waterpijp bestaat uit verschillende onderdelen. We beginnen bovenaan en lopen alle basisonderdelen langs om te bekijken wat het onderdeel is en wat de functie is. 

De tabakskop

De tabakskop wordt ook weleens de waterpijp kom genoemd en vormt de kop van de waterpijp. In de kop wordt de shisha smaak gelegd en de kop wordt vervolgens afgedekt met aluminiumfolie. Op de aluminiumfolie worden vervolgens de gloeiende kooltjes gelegd om de kop te verwarmen en klaar te maken voor gebruik. 

De waterpijpschacht

De waterpijpschacht is het deel waar alle andere onderdelen van de waterpijp op worden aangesloten. Aan de onderkant van de schacht zit een metalen buis die in het water van de waterpijpvaas staat. Naast de metalen buis heeft de schacht nog twee onderdelen, namelijk de slangpoort en de doorsluitklep. Aan de slangpoort wordt de waterpijpslang bevestigd. De doorslagklep wordt ook wel de terugslagklep genoemd en is een heel bijzonder handig apparaatje. De klep zorgt er namelijk voor dat er een luchtdichte afdichting ontstaat waardoor het mogelijk wordt om een volledige trek uit de waterpijp te krijgen. Andersom zorgt de klep ervoor dat je de rook die zich in de waterpijp bevindt, volledig uit de waterpijp kunt verwijderen. Vooral wanneer er bijvoorbeeld een muffe of hete rook in de waterpijp zit, is dit heel handig. 

De waterpijpslang

Het deel waardoor je inhaleert tijdens het roken, heet de waterpijpslang. Als je via de slang inademt, dan wordt er lucht naar de bovenkant van de waterpijp getrokken waardoor de rook door de steel naar het water in de basis wordt gezogen. Daarna vindt de rook een weg door de slang en kun je de rook inhaleren. 

De vaas

De vaas is het grootste deel van de waterpijp en houdt het water in de waterpijp vast. Het water heeft als functie om de rook die erdoorheen gaat, te filteren. Waterpijpvazen worden in de meeste gevallen gemaakt van glas, maar kunnen ook van andere materialen zoals plastic gemaakt worden. 

Welke waterpijp past bij jou?

Wij hebben in onze webshop een ruim assortiment aan waterpijpen en waterpijpaccessoires van diverse merken in diverse prijscategorieën. Wil je je graag laten adviseren? Dan kun je natuurlijk contact met ons opnemen! Wij zijn telefonisch en via Whatsapp te bereiken op 085 876 93 30. Stuur je liever een mailtje? Dan kun je ons een mailtje sturen op info@hookahsupply.nl.  Wij adviseren je graag!